воскресенье, 1 апреля 2012 г.

Мистецтво на Волині


Волинь займає важливе місце в давній мистецькій культурі України. Це, в першу чергу стосується пам’яток сакрального мистецтва. В останній чверті ХХ століття були створені значні збірки релігійних пам’яток з Волині в ряді музеїв України, зокрема, Волинському і Рівненському краєзнавчих музеях, Острозькому історико-культурному заповіднику, Національному музеї у Львові, Музеї народної архітектури і побуту України, що викликає нині незмінний науковий інтерес. У збірці Волинського краєзнавчого музею, яка нараховує майже 138 тисяч експонатів основного фонду, фонд релігійного мистецтва займає значне місце. До збірки входять різні види пам’яток церковного (культового) походження, зокрема, релігійний живопис і скульптура, предмети декоративного різьблення, металопластики, ковальського ремесла, шитва. Це – ікони, царські врата, виносні хрести, іконостаси, скульптура, фрагменти різьби, свічники, зразки міднолитої пластики (іконки, складні, наперсні та напрестольні хрести); оклади ікон карбовані та штамповані, церковне начиння, зразки ковальського ремесла (надбанні і надвратні хрести), церковне шитво, художні тканини, церковний одяг, плащаниці і т.д.
Пам’ятки сакрального мистецтва належать до різних фондових груп, а саме: живопис – „Живопис” („Ж”), „Релігія і атеїзм” („РА”), „Ікона” („І”), „Декоративно-прикладне мистецтво” („Д”); скульптура – „Скульптура” („С”) і "Релігія і атеїзм” („РА”), предмети дерев’яного різьблення – "Декоративно-прикладне мистецтво” („Д”) і „Релігія і атеїзм” („РА”); металопластики – "Декоративно-прикладне мистецтво” („Д”) та „Ікона” („І”). За конфесійною приналежністю вони відносяться до православ’я, католицизму та іудаїзму. Волинський краєзнавчий музей володіє великою збіркою ікон, нечисленними зразками малярства і скульптури латинської релігійної традиції і поодинокими пам’ятками єврейської культури.




Наукове комплектування фондів є одним з напрямків наукової роботи музею. Розкриття шляхів і визначення етапів формування фондової збірки є важливою частиною дослідження. Серед шляхів надходження експонатів до музею можна виділити наступні: закупка експонатів, дарунки, збір експонатів під час науково-пошукових експедицій, передача пам’яток вилучених на митницях. Всі ці шляхи є традиційними для музейного колекціонування вже протягом століття. Волинь має давні традиції в збиранні. зберіганні й популяризації пам’яток сакрального мистецтва. В кінці ХІХ століття в рамках Великої Волині були сформовані музейні колекції церковної старовини. Було створено церковно-археологічний музей у Холмі, сховища церковних старожитностей при Свято-Володимирському православному братстві у Володимирі-Волинському (1887 р.) і Луцькому Хрестовоздвиженському братстві, Волинське єпархіальне давньосховище у Житомирі. Початком широкого знайомства з волинськими пам’ятками став ХІ Археологічний з’їзд у Києві (1899 р.), де була представлена виставка церковних старожитностей з Волині. У ході подій воєнної історії краю ХХ століття майже всі пам’ятки волинських збірок були втрачені.
Традиція колекціонування пам’яток релігійного мистецтва була перервана на майже на 20 років. Комплектування фонду сакрального мистецтва на Волині відновлюється з відкриттям у 1929 році Волинського краєзнавчого музею в Луцьку. Серед головних статутних завдань новоствореного музею було збирання й зберігання пам’яток історико-культурної, природничої спадщини краю та оприлюднення й популяризація музейних надбань [19, 2]. У структурі музею був історико-мистецький відділ. Комплектування фондів музею проводилось різнопланово і всесторонньо. Поступово вироблялися науково обгрунтовані критерії комплектування і вивчення пам’яток з різних ділянок історії, культури, народного побуту і т. інше.
Створенню музею передувала, організована Волинським товариством краєзнавства та опіки над пам’ятками минулого у вересні 1928 року у Луцьку Рільничо-промислова виставка, на якій були представлені як різноманітні вироби народних майстрів з Волині й Полісся, так і предмети старовини. Значна частина експонатів виставки тоді ж у 1928 році була придбана для майбутнього Волинського музею. Чи були серед них предмети релігійного мистецтва сказати важко [18, 5-7].
Формування колекції сакрального мистецтва Волинського краєзнавчого музею можна поділити на кілька етапів, кожен з яких має свою специфіку і вирішував конкретні завдання. Пропонуємо виділити наступні хронологічні періоди: перший – це польський період (1929 – 1939 рр.); другий – радянський довоєнний (1940 – 1941 рр.); третій – окупаційний (1941 – 1944 рр.); четвертий – післявоєнний (1945 – 1950-ті рр.); п’ятий – (1960-70-ті рр.); шостий – експедиційний (1981 – 1986 рр.); сьомий (1997 – 2008 рр.).









Другий період в історії формування колекції – радянський довоєнний (1940 – 1941 роки). Характеризувався надходженням до фондів музею колекції князів Радзивілів з Олицького замку. Радянський період в історії Волинського музею розпочинається у вересні 1939 року. У цей час історичні та мистецькі цінності зібрані за перші 10 років існування музею залишалися в його експозиції і фондах. 8 травня 1940 року згідно постанови Раднаркому УРСР «Про організацію державних музеїв і бібліотек у західних областях України» передбачалось організувати «державний обласний музей в м. Луцьку з такими відділами: краєзнавчий, історичний, етнографічний, археологічний, надавши йому приміщення колишнього Луцького музею» [17, 137].
У 1940-х роках радянський уряд звернув увагу на збереження історико-культурних цінностей. 31 серпня 1940 року при РНК України засновується Комітет охорони та збереження історико-культурних, архітектурних і археологічних пам’ятників УРСР., до складу якого увійшли визначні діячі української культури та науки. Урядовою постановою передбачалося створення відповідних комітетів охорони пам’яток при всіх виконавчих комітетах обласних рад депутатів трудящих. Факти свідчать про активізацію роботи Волинського краєзнавчого музею в пам’яткоохоронній сфері. Так, в 1940 році працівники музею здійснили обстеження Луцька і склали перелік історичних пам’яток та будинків, що мали
архітектурно-художню цінність і формували історичний вигляд міста. У список було включено 14 історичних і 34 архітектурні пам’ятки. У цей час до музею надійшло ряд пам’яток релігійного мистецтва, в тому числі й іконопису, виявлених в ході обстеження пам’яток культової архітектури. Восени 1940 року до Волинського краєзнавчого музею було передано колекцію творів мистецтва націоналізованих в Олицького замку князів Радзивілів. Серед переданих до музею пам’яток були твори живопису ХVII – XIX століття, в тому числі картини релігійного змісту.




Період 1960-70-ті років в історії Волині характеризувався надходження релігійних пам’яток із закритих церков, адже в кінці 1950 – 1960-х роках йшло масове закриття храмів. Культове майно передавалося або в діючі церкви або поступово нищилося, залишаючись у закритих безгосподарних храмах.
Це був період активної збиральницької роботи музеїв України. У 1960-ті роки на Волинь зробили експедиційні виїзди Львівська картинна галерея з участю Бориса Возницького і Львівський музей етнографії та художнього промислу з Павлом Жолтовським. До роботи в експедиціях з цими відомими дослідниками долучилися наукові працівники Волинського краєзнавчого музею Олекса Ошуркевич та Йосип Струцюк. У результаті спільних експедицій по Волині 1965-68 років до Волинського краєзнавчого музею було передано пам’ятки іконопису і декоративно-прикладного мистецтва. У 1970- х роках на Волині працювали експедиції ряду наукових закладів та музеїв з Києва та Львова.
У 1970 році були організовані експедиції Волинського краєзнавчого музею у Ратнівський, а в 1974 – в Ківецівський і Маневицький райони. В результаті експедиції 1970-х років йшло комплектування фондів музею історико-етнографічними матеріалами.
Зі створенням 1973 році художнього відділу Волинського краєзнавчого музею розпочинається активна збиральницька робота в двох напрямках — збір творів традиційного народного мистецтва і творів сучасних майстрів декоративно-прикладного мистецтва з центрів художніх промислів. У 1970 – 80-ті роки в результаті експедиційних виїздів працівників художнього відділу Миколи Чернюка, Лариси Войницької і Тамари Левицької було зібрано більше 1500 експонатів (народний одяг, зразки вишивки, ткацтва, кераміки, виробів з дерева, лози, соломи, писанки).
Протягом 1976-77 років було проведено перші експедиції відділу атеїзму, створеного у 1973 році, по виявленню пам’яток у церквах Волині. Було обстежено окремі церкви у Ратнівському і Камінь-Каширському районах і зібрано до фондів музею цінні пам’ятки релігійного мистецтва в тому числі й ікони, а також предмети церковного вжитку (різноманітне начиння культового призначення).







Період з 1995 по 2008 роки характеризується продовженням збиральницької роботи по комплектуванню фонду сакрального мистецтва. Поповнення фонду йде шляхом експедицій, дарунків, передачі пам’яток вилучених на митницях.
Основним шляхом комплектування фонду релігійного мистецтва залишаються експедиції,відновлені у 1997 році. Значні надходження до фондів музею, в тому числі 105 ікон ХVI – XVIII століть, припадають на період з 1999 по 2004 роки
За результатами експедиції 1999 року по Локачинському, Рожищенському і Луцькому районах до музею надійшло 43 пам’ятки; по експедиції 2000 року по Горохівському і Луцькому районах – біля 100 пам’яток.
Успішна збиральницька робота музею – це результат співпраці Волинського краєзнавчого музею і релігійних організацій Волинської області у справі збереження і вивчення пам’яток сакрального мистецтва. Експедиції Волинського краєзнавчого музею по обстеженню храмів Волині 1999 – 2003 років проводились з благословіння православних владик митрополита УПЦ КП Якова – керуючого Луцько-Волинською єпархією Української Православної Церкви Київського патріархату, митрополита УПЦ Ніфонта – керуючого Волинською єпархією Української Православної Церкви та архієпископа Симеона – керуючого Володимир-Волинською єпархією Української Православної Церкви і при організаційній допомозі відділу в справах національностей, міграцій та релігій Волинської облдержадміністрації.
Експедиції 1997 – 2008 років суттєво поповнили колекцію сакрального мистецтва Волинського краєзнавчого музею, врятувавши від подальшого руйнування і загибелі сотні пам’яток історії і культури Волині. Робота відновлених з 1997 року щорічних наукових експедицій Волинського краєзнавчого музею була спрямована на збереження історичних і мистецьких пам’яток, які знаходяться в церквах Волині, складової частини культурної спадщини України. У складі експедицій працювали наукові співробітники Волинського краєзнавчого музею та його відділу – Музею волинської ікони. Обстеження Камінь-Каширського і Маневицького районів проводилось спільно відповідно з Камінь-Каширським і Маневицьким краєзнавчими музеями. Науковим консультантом експедицій був відомий дослідник давнього мистецтва, доктор історичних наук Володимир Александрович. Робота велася системно, паралельно у двох напрямках: по-перше, перевірка наявності пам’яток раніше облікованих, фіксація їх руху з однієї церкви в іншу і в межах храму (переміщення пам’ятки в інтер’єрі), облік нововиявлених пам’яток, характеристика стану їх збереження і збір пам’яток (комплектування фондів музею); по-друге, подальше дослідження творів сакрального мистецтва Волині, теренів побутування пам’яток, джерел творчості малярів, уточнення авторства, датування, виявлення нових пам’яток.




Дослідження проведені Волинським краєзнавчим музеєм, детальний порівняльний аналіз пам’яток, пошукова робота в храмах дозволить з часом визначити місце кожної пам’ятки в мистецькій спадщині Волині. Актуальним завданням сьогодні в галузі дослідження і збереження церковних старожитностей в Україні є продовження роботи з пам’ятками сакрального мистецтва на предмет їх подальшого вивчення, введення до наукового обігу нововідкритих творів, створення належних умов для реставрації і збереження пам’яток.

среда, 28 марта 2012 г.

Волинська область. Наука

Наука у Волинській області



За роки незалежності в освіті не тільки забезпечено відродження української школи, а й практично сформовано нову систему національної освіти, досягнуто подальшого її вдосконалення.
Органи виконавчої влади та місцевого самоврядування, навчальні заклади освіти області вживають практичних заходів на виконання вимог Указу Президента України № 926/2010 від 30 вересня 2010 року "Про заходи щодо забезпечення пріоритетного розвитку освіти в Україні", Законів України "Про освіту", "Про загальну середню освіту", "Про позашкільну освіту", "Про дошкільну освіту", розпоряджень голови обласної державної адміністрації щодо виконання комплексного плану заходів розвитку загальної середньої освіти в 1999-2012 роках, обласних програм соціально-економічного розвитку.
Управління освіти і науки облдержадміністрації, міські управління, відділи освіти райдержадміністрацій спільно з педагогічними колективами навчальних закладів у 2010 році працювали над виконанням понад 10 програм, в тому числі 6 програм, які фінансуються з бюджету освіти.
Окремі з них завершені, деякі продовжені на 2011 рік.




Розвиток дошкільної освіти області був одним із пріоритетних напрямків діяльності міських управлінь, районних відділів освіти.
Спільними зусиллями органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та громад у 2010 році відкрито17 замість запланованих 9 дошкільних навчальних закладів: по 3 ДНЗ в Горохівському, Камінь-Каширському районах; по 2 ДНЗ в Рожищенському, Маневицькому районах, по 1 ДНЗ у м. Луцьку, Старовижівському, Іваничівському, Ковельському, Локачинському, Луцькому районах, створено 1 навчально-виховний комплекс в Турійському районі. Крім того, відкрито 16 додаткових груп на базі функціонуючих ДНЗ. Це дало можливість збільшити кількість місць на 700 одиниць.
На початок 2011 року в області працює 400 дошкільних навчальних закладів та 45 навчально-виховних комплексів, у складі яких діють дошкільні відділення. Дошкільною освітою охоплено 30 937 дітей, що становить 45,5% від загальної кількості дітей (місто - 59,2%, село - 30,5%).
Показник охоплення дітей старшого дошкільного віку різними формами дошкільної освіти 2010-2011 н.р. становить 99,5%. В тому числі на базі ДНЗ - 76,9%, на базі навчальних груп при ЗОШ - 18,6%, на базі позашкільних установ - 4,0%.
Здобуття загальної середньої освіти забезпечують 785 загальноосвітніх навчальних закладів системи освіти. З числа денних шкіл функціонує 414 малокомплектних та 138 малочисельних, з них 57 ЗНЗ І ступеня з чисельністю до 10 учнів, 42 ЗНЗ І-ІІ ступенів - до 40 учнів та 39 ЗНЗ І-ІІІ ступенів - до 100 учнів.
Для реалізації прав дітей щодо рівного доступу до якісної освіти в сільській місцевості в області розроблена регіональна та обласна програми "Шкільний автобус. За період дії Програми з 2003 по 2010 роки придбано 109 автобусів, з них: 30 - за кошти державного бюджету.




Зокрема, у 2010 році на виконання Програми з місцевих бюджетів виділено 266,9 тис. грн. - на придбання 2 шкільних автобусів (по 1 у Володимир-Волинському, Ківерцівському районах). За кошти державного бюджету придбано 3 шкільних автобуси (Горохівський, Іваничівський, Локачинський райони), 1 в Ковельському районі - за спільні кошти місцевого бюджету, громади, програми ООН "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду", 1 за рахунок спонсорських коштів - в Любешівському районі. Усього підвозиться 99,6 % учнів, які цього потребують.
У загальноосвітніх навчальних закладах І-ІІІ ступенів облаштовано 406 навчальних комп'ютерних комплексів. Всі школи мають доступ до мережі Інтернет. Комп'ютеризовано 96% бібліотек, з яких 77% підключено до мережі Інтернет.
Завершується комп'ютеризація шкіл І-ІІ ступенів. На даний час комп'ютерна техніка є в усіх школах І-ІІ ступенів. У 50,4% цих закладів є навчальні комп'ютерні комплекси.
Впроваджується система підготовки вчителів за програмою "INTEL. Навчання для майбутнього". Усього пройшли тренінги 44,5% вчителів-предметників області.
Для активізації використання персональних комп'ютерів при викладанні навчальних предметів в області створено 183 мультимедійні кабінети.
Навчальні заклади області забезпечені електронними програмними засобами навчального призначення з різних предметів.
Усі учні 10-х класів охоплені профільним навчанням.
З метою забезпечення наступності у здобутті освіти, в школах області впроваджується допрофільна освіта, яка здійснюється через поглиблене вивчення окремих предметів, факультативи, гуртки, секції, учнівські наукові товариства тощо. Найкращий досвід впровадження поглибленого вивчення предметів в Маневицькому районі та містах Луцьку та Нововолинську, де відповідно 38,9 %, 32,9 % та 27,4 % школярів вивчають предмети поглиблено.
Педагоги Волині мають багаторічні традиції, творчі підходи до роботи зі здібними та обдарованими учнями. У 2010 році за підсумками ІІІ етапу Всеукраїнських олімпіад високі результати виявили учні навчальних закладів міст Луцька (95), Нововолинська (37) та Камінь-Каширського (22) і Горохівського (20) районів, Волинського та Нововолинського обласних ліцеїв-інтернатів. Активізувалася робота з підготовки до олімпіад у м. Ковелі, Ківерцівському, Маневицькому, Ковельському та Любомльському районах.




За результатами участі у ІV етапі Всеукраїнських олімпіад 34 учні із 70 здобули перемогу. Маємо переможців в усіх предметних олімпіадах. Переважна більшість переможців (82%) - вихованці закладів нового типу.
Вагомий внесок у роботу з обдарованою молоддю здійснює обласна Мала академія наук. У минулому навчальному році із 48 робіт 32 визнано переможцями (2009 р.- 30, у 2008 р. - 23). Уже кілька років поспіль Волинь у четвірці кращих.
За підсумками виступів у різного роду інтелектуальних змаганнях у 2010-2011 навчальному році виплачуються стипендії Президента України 14 волинянам, одна учениця одержуватиме стипендію імені Тараса Шевченка та ще одна - стипендію Кабінету Міністрів України.






В травні за участю голови облдержадміністрації Б.П. Клімчука відбулася зустріч з обдарованими дітьми та їх наставниками. Вперше на вшанування обдарованих дітей та їх наставників було виділено 85 тис. грн.: 20 учнів одержали стипендію голови облдержадміністрації, 10 педагогів - Почесні грамоти та грошові винагороди по 1 тис. грн., 6 кращих навчальних закладів - мультимедійні проектори, 100 переможців інтелектуальних змагань та 100 педагогів - грамоти.
Упродовж останніх років наші діти отримують хороші результати у ЗНО. Зокрема, високий рівень знань з усіх предметів отримало 7,66% випускників. Це ІІІ місце в Україні. Лише 6,34% учасників не здобули права вступу до ВНЗ (державний показник - 8,45%). Маємо 28 200-бальних результатів: найбільше їх, як і в 2009 році, з математики (13), української мови (8).
В області функціонує 17 інтернатних закладів, продовжується робота щодо оптимізації мережі цих закладів. На виконання Державної цільової програми реформування системи закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, продовжується експериментальна діяльність всеукраїнського рівня на базі Володимир-Волинської спеціалізованої загальноосвітньої школи-інтернату І-ІІІ ступенів "Центр освіти та соціально-педагогічної підтримки".
Розроблено першочергові завдання з впровадження інклюзивного та інтегрованого навчання в міських управліннях, районних відділах освіти, які спрямовані на своєчасне виявлення цих дітей, забезпечення соціально-педагогічного супроводу і створення належних умов для безперешкодного доступу та належного перебування їх в навчальних закладах області.
Пріоритетними і надалі є напрямки діяльності щодо розширення функцій інтернатних закладів з метою збереження потужної матеріально-технічної бази та кадрового потенціалу, впровадження сучасних засобів навчання та інноваційних педагогічних технологій, спеціалізації та профілізації шкіл-інтернатів.




З метою виявлення творчо обдарованих дітей з особливими потребами проводився огляд художньої самодіяльності серед шкіл-інтернатів області, обласний інтеграційний мистецький фестиваль "Забавляночка скликає друзів", Спартакіада Волині серед спеціальних шкіл-інтернатів для дітей, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку під гаслом "Ти зможеш, якщо зміг я!", Спартакіада серед учнів обласних ліцеїв-інтернатів та шкіл-інтернатів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.
Для розв'язання проблеми соціальної адаптації та залучення учнів з числа осіб з обмеженими можливостями до суспільного життя у 6 ПТНЗ області організовано їх професійне навчання у спеціальних групах.
У закладах освіти області створюються умови щодо безперешкодного доступу до навчальних та інших приміщень учнів з урахуванням особливостей їх фізичного розвитку.
З метою створення належних умов харчування добудовано шкільні їдальні у 5 загальноосвітніх школах: с. Піски-Річицькі Ратнівського, с. Звірів, Карпилівка Ківерцівського, с. Рованці Луцького районів, оздоровчий табір в с. Пульмо Володимир-Волинсьокої школи-інтернат "Центр освіти та соціально педагогічної підтримки.
Приділяється увага покращенню соціально-побутових умов педагогів.




Здобуття додаткової освіти школярами забезпечують 40 позашкільних закладів області, в яких працює 1800 гуртків художньо-естетичного, екологічного, технічного, туристичного напрямків, які відвідують понад 30 тисяч учнів.
В регіонах області продовжується робота щодо створення умов для здобуття позашкільної освіти дітьми сільської місцевості. Розвивається мережа гуртків позашкільних навчальних закладів.
Результатом роботи вихованців позашкільних закладів є участь в обласних, Всеукраїнських, Міжнародних фестивалях, конкурсах. Тільки в цьому році в таких заходах брало участь понад тисячу учнів. Більшість з них стали переможцями.
Щорічно зростає кількість колективів, яким присвоєно почесне звання "Народний", "Зразковий".
Одним із пріоритетних напрямків роботи установ і закладів освіти було виконання Програми розвитку фізичної культури і спорту в області на 2007 - 2011 роки. Введено в дію 6 спортивних залів: в селах Копилля, Череваха Маневицького, Мукошин Любешівського, Ростань Шацького районів, Луцькому НВК № 26, після реконструкції - спортивний зал в Іваничівській спеціальній школі-інтернат.
Система фізкультурно-оздоровчої роботи, яка склалася в області, дозволяє залучити значну частину молоді до регулярних занять фізичною культурою і спортом у позанавчальний час, проводити шкільні, районні (міські) спартакіади та фестивалі, спортивні ігри.
У VIIІ Спортивних іграх школярів Волині 2010 року взяли участь понад 50 тис. учнів загальноосвітніх і спортивних шкіл, що значно більше ніж у попередні роки, у Спартакіаді серед спеціальних шкіл-інтернатів, які проводяться під гаслом "Ти зможеш, якщо зміг я!" понад 600 учнів.




Для забезпечення медичного обслуговування дітей на базі загальноосвітніх навчальних закладів працюють 133 медичних сестер системи освіти та 210 працівників охорони здоров'я, обладнані 152 медичних кабінетів, на базі загальноосвітніх навчальних закладів (в решті 615 шкіл області діють міжвідомчі угоди про співробітництво з районними лікарнями, сільськими ФАПами), 15 - функціонують в інтернатних закладах, підпорядкованих управлінню освіти і науки облдержадміністрації, 18 - у професійно-технічних закладах, 6 - у вищих закладах комунальних форм власності.
Проводяться щорічні поглиблені медичні огляди школярів відповідно до затверджених графіків.
Результати моніторингу стану здоров'я дітей доводяться до відома батьків, обговорюються на нарадах при начальниках міських управлінь, районних відділів освіти, розглядаються на колегіях, узагальнюються відповідними наказами.
Одночасно залучаються діагностичні бази і кадри лікувально-профілактичних закладів за територіальним принципом, з якими укладено угоди загальноосвітніми школами області.
Турбота про оздоровлення дітей є одним з основних показників ставлення держави до проблем підростаючого покоління.
У 2010 році працювало 599 таборів відпочинку освіти, де активним дозвіллям було охоплено 50179 дітей, у 2009 році діяло 560 дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, у яких відпочили 42 863 дитини. Відповідно відсоток здоровлення у таборах освіти зріс від 34 до 43.
На оздоровлення дітей пільгових категорій в обласному бюджеті 2010 року було заплановано і використано 3 797,870 тис. грн., (у 2009 році план - 3047,4 тис. грн., використано 3125,0 тис. грн., (у 2008 році - 2500,0 тис. грн.).
Протягом літа діти всіх пільгових категорій, які підлягають першочерговому оздоровленню відпочивали також на узбережжях Чорного, Азовського морів.








Під час літньої оздоровчої кампанії 2010 року управлінням освіти і науки облдержадміністрації, відділами освіти райдержадміністрацій, управліннями освіти міських рад та іншими державними установами, профспілковими та громадськими організаціями проведено заходи щодо стовідсоткового оздоровлення дітей пільгових категорій зокрема: 1 346 дітей сиріт (100 %); 1726 дітей з групи ризику (100% від запланованих показників).
Молодь Волині забезпечена правом на здобуття робітничих професій. В області функціонує 19 професійно-технічних навчальних закладів державної форми власності, з них 6 - вищих професійних училищ, Луцький центр професійно-технічної освіти, 6 професійних ліцеїв, 4 професійно-технічних училища та 2 навчальні заклади закритого типу. Три навчальні заклади, які здійснюють підготовку робітничих кадрів, впродовж останніх років стали структурними підрозділами ВНЗ. Крім того професійну підготовку робітників проводять 40 ПТНЗ 1 атестаційного рівня різних форм власності та підпорядкування.
Щорічно на замовлення підприємств регіону у ПТНЗ державної форми власності здобувають професійну освіту більше 7 тис. кваліфікованих робітників, з них близько 5 тис. осіб - за державним замовленням, понад 1,2 тис. - безробітних громадян.
На вимогу регіонального ринку праці ліцензовані нові професії та спеціальності: оператор на автоматичних та напівавтоматичних лініях у деревообробці, садівник, плодоовочівник, оператор машинного доїння, монтажник санітарно-технічних систем та устаткування, монтажник гіпсокартонних конструкцій, кранівник, технологія деревообробки, експлуатація та ремонт гірничого електромеханічного обладнання та автоматичних пристроїв тощо.
У 2010 році першим робочим місцем були забезпечені більше 83,6% учнів випускних курсів. У вищих навчальних закладах продовжили навчання 10% учнів.




40% учнів ПТНЗ належать до соціально-незахищених категорій. Робітничі професії здобувають 278 дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування, 159 дітей з обмеженими фізичними та розумовими можливостями, 1348 напівсиріт, 1605 дітей з багатодітних сімей.

Продовжується оновлення змісту форм і методів навчання. Здійснюється впровадження державних стандартів професійно-технічної освіти із 24 професій. ПТНЗ області отримали 18 найменувань програмно-педагогічних засобів із загальноосвітніх та спеціальних предметів. Забезпеченість підручниками із спеціальних дисциплін складає 72 %.
Забезпеченість ПТНЗ області педагогічними працівниками становить 98,7 %, з них викладачами загальноосвітніх дисциплін - 100%, викладачами спец дисциплін - 99,3 %, майстрами виробничого навчання - 97,1 %.
Вища освіта Волині забезпечує професійну, практичну підготовку фахівців для потреб регіону та держави у 28 ВНЗ І-IV р.а. різних форм власності та підпорядкування, у яких навчається понад 40 тис. студентів, у тому числі за кошти державного та місцевих бюджетів - понад 6 тис. осіб. Крім того, в області функціонує 7 відділень, навчально-консультаційних центрів та факультетів вищих навчальних закладів інших областей.
Вища освіта Волині забезпечує професійну, практичну підготовку фахівців для потреб регіону та держави у 28 ВНЗ І-IV р.а. різних форм власності та підпорядкування, у яких навчається понад 40 тис. студентів, у тому числі за кошти державного та місцевих бюджетів - понад 6 тис. осіб. Крім того, в області функціонує 7 відділень, навчально-консультаційних центрів та факультетів вищих навчальних закладів інших областей.




Навчальний процес у вищих навчальних закладах області забезпечує 2761 науково-педагогічний (педагогічний) працівник. До виконання науково-дослідних розробок залучено 87 докторів наук, провідних науковців, 860 кандидатів наук.
У вищих навчальних закладах здійснюються фундаментальні дослідження з найважливіших проблем природничих, суспільних та гуманітарних наук, прикладні розробки з науково-технічного забезпечення потреб виробництва й економіки, а також наукове забезпечення ефективності навчально-освітнього процесу за такими пріоритетними напрямами розвитку науки і техніки України:
- проблеми демографічної політики, розвитку людського потенціалу та формування громадянського суспільства;
- новітні технології та ресурсозберігаючі технології в енергетиці, промисловості та агропромисловому комплексі;
- нові речовини і матеріали;
- збереження навколишнього середовища та сталий розвиток.
Науково-дослідна діяльність у вищих навчальних закладах здійснюється відповідно до законів України "Про освіту", "Про вищу освіту", "Про наукову та науково-технічну діяльність", "Про пріоритетні напрямки розвитку науки і техніки", Указу Президента України "Про додаткові заходи щодо забезпечення розвитку фундаментальних наукових досліджень" тощо.
Основною метою наукових досліджень є одержання і використання нових знань, спрямованих на забезпечення якісної підготовки фахівців, підвищення їх професійного рівня, упровадження та використання науково-практичних результатів.
За відмінні успіхи у навчанні та науковій діяльності студенти отримують іменні стипендії Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України.




Кафедри університетів підтримують наукові зв'язки із науково-освітніми і навчальними закладами України і науковими установами та університетами за кордоном. Це навчальні заклади та наукові установи Росії, Білорусі, Польщі, Грузії, США, Франції, Німеччини, Японії, Словаччини, Угорщини, Бельгії, Швеції, Великобританії та ін.
Волинські виші мають у своєму розпорядженні сучасну матеріально-технічну базу - 50 навчальних та лабораторних корпусів, 28 гуртожитків, в яких мешкає біля 5 тис. студентів, 4 спортивно-оздоровчих табори, 1 санаторій-профілакторій, 22 спортивних майданчика, 4 футбольних поля, 2 стрілкові тири, 22 спортивних зали, 1 плавальний басейн.




вторник, 27 марта 2012 г.

Волинська область. Відомі особи

Відомі постаті, пов'язані з Волинню :




  • Олекса Алмазов (1886—1936), український військович діяч, генерал Армії УНР.


  • Богачук Олександр Теофілович (1933—1994), український поет, журналіст.

  • Петер Бондра (нар.1968), словацький хокеїст, гравець НХЛ. Генеральний менеджер збірної команди Словаччини.

  • Данило Братковський (пом.1702), український поет та громадський діяч. На його честь названо вулицю в Старому місті.

  • Балтазар Тишка — благодійник, канонік луцької кафедри у 1620-1630-х роках. Фундував шпиталь у місті, монастир боніфратів та братство милосердя в єзуїтському конвенті.

  • Валента Олександр Родіонович — відомий український художник.

  • Оксана Забужко (нар. 1960), українська письменниця, поетеса та есеїстка.

  • Габріеля Запольська (1857—1921), польський драматург, письменниця, публіцист i акторка.

  • Світлана Захарова (нар. 1979), народна артистка Російської Федерації, прима-балерина Большого Театру у Москві.

  • Валерій Михайловський, (нар.1953), заслужений артист Російської Федерації, видатний танцівник, засновник трупи та театру — «Санкт-Петербурзький Чоловічий балет Валерія Михайловського»
.
  • Василь Зінкевич (нар.1945), народний артист України, естрадний співак
.
  • Микола Крушевський (1851—1887), польський вчений-лінгвіст.


  • Пантелеймон Куліш (1819—1897), український письменник, поет, етнограф, перекладач.


  • Модест Левицький (1866—1932), український письменник і публіцист.


  • Леся Українка (Лариса Косач-Квітка) (1871—1931), видатна українська поетеса, письменниця та літературний критик.


  • В'ячеслав Липинський (1882—1931), польський та український історик і публіцист.


  • Любарт (пом. 1384), литовсько-руський князь, Великий князь волинський і луцький, будівничий замку.


  • Свидригайло Ольгердович (1355—1452), Великий князь Литовський.


  • Олександр Сєров (нар.1954), заслужений артист Росії, співак.


  • Борис Карабулін (1926 р. н.), художник-реаліст, один із засновників Товариства волинських художників


  • Василь Слапчук (нар.1961), український поет, прозаїк, літературний критик. Лауреат Національної премії України ім. Тараса Шевченка, заслужений діяч мистецтв України.


  • Шишко Костянтин Михайлович — український поет і художник.


Волинська область. Загальні відомості

Воли́нська о́бласть — область на північному заході України, утворена 4 грудня 1939 р. після приєднання західноукраїнських земель до СРСР. Розташована на північному заході України в межах Поліської низовини (понад 3/4 території) та Волинської височини, у зонах мішаних лісів і лісостеповій.

Межує з Рівненською на сході та Львівською на півдні областями. Територією області проходить державний кордон протяжністю 395 км, у тому числі:
з Республікою Польща довжиною 190 км на заході.
з Республікою Білорусь довжиною 205 км на півночі.


На кордоні розташовано 9 пунктів переходу: Устилуг, Ягодин, Ізов, Римачі, Доманове, Дольськ, Піща, Пулемець, Заболоття.

Клімат помірно континентальний. Середня температура січня −4 °C, липня +17 °C. Рекордні температури повітря: найвища +38,0 °C (Володимир-Волинський, 11 серпня 1946 р.), найнижча -38,9 °C (Володимир-Волинький, 11 лютого 1929 р.).
У середньому за рік випадає 560—620 мм опадів.




В Іпатіївському літописі під 981 роком зазначається, що земля дулібів-волиняк входить в Київську Русь. Князь Володимир Великий заклав місто неподалік від давнього городища Велинь й назвав його Володимиром. У «Повісті минулих літ» згадується, що в 988 році князь Володимир Святославович віддав це місто своєму синові Всеволоду в удільне володіння. Відомо, також, що в 1506 р. маршалком Волинської землі був Федор (Федько) Янушкевич, а з 1507 р. Острозький Костянтин Іванович.

У 1704 році проходив Волинь із своїм військом гетьман Іван Мазепа, 1768 року захопила цей край і стихія гайдамацького повстання, названого Коліївщиною.

У роки першої світової війни через Волинь декілька разів проходила лінія фронту між російськими, з одного боку, і австро-німецькими військами, з другого. В червні 1916 року російські війська під командуванням генерала Брусилова прорвали фронт, зайняли Луцьк і відтіснили австро-німецькі війська на лінію річки Стохід. Більше року протримався фронт на цій лінії, внаслідок цього було знищено багато довколишніх населених пунктів.

суббота, 24 марта 2012 г.

Вінницька область. Відео

Відео














Вінницька область.Цікаві факти

Цікаві факти


  • Річка Південний Буг розсікає центр міста.

  • У Вінниці знаходиться штаб військово-повітряних сил України.

  • Область розмовляє двома мовами – українською та російською. Завдяки гарній системі освіти та педагогічному університету багато молодих людей розмовляють англійською, німецькою та іншими мовами.

  • Вінницький район - єдиний район України, який імовірно ввійде в новий єврорегіон "Дністер".

  • Основні залізничні вузли - Козятин, Жмеринка, Вінниця, Вапнярка, Калинівка, Рудниця.

  • Вінницька область була заснована 27 лютого 1932 року, тоді вона займала території нинішніх Вінницької, Хмельницької, частини Житомирської області, і до її складу увійшли 2 міста (Вінниця і Бердичів) та 71 район.

  • Станом на 2011 рік на Вінничині працює 973 школи, де навчається 160 тисяч школярів.

  • У 2008-2010 роках органами державної влади повернено у власність історичним власникам близько 2-х десятків культових споруд.




Вінницька область. Наука

Наука у Вінницькій обасті




З Третьої Міжнародної виставки «Сучасні заклади освіти – 2012», яка проходила у Києві, навчальні заклади та установи освіти Вінниччини привезли усі види нагород.

На участь у заході власні розробки подали 22 професійно-технічні та 31 заклад системи загальної середньої та дошкільної освіти, управління освіти і науки облдержадміністрації, навчально-методичний центр ПТО у Вінницькій області та Вінницький обласний інститут післядипломної освіти педпрацівників.
Про це повідомило Інтернет-представництво Вінницької ОДА.

За результатами виставки-презентації було визначено та нагороджено навчальні заклади, які представили кращі розробки, серед них – і заклади освіти Вінницької області.


Золота медаль:


- Управління освіти і науки Вінницької обласної державної адміністрації – «За активну діяльність з модернізації закладів освіти регіону»;
- Навчально-методичний центр професійно-технічної освіти у Вінницькій області;
- Козятинське міжрегіональне вище професійне училище залізничного транспорту – «За розвиток міжнародних зв’язків»;
- Вінницьке міжрегіональне вище професійне училище та ТОВ «Енергобуд» - «Соціальне партнерство у контексті розвитку сучасного навчального закладу професійно-технічної та загальної середньої освіти»;
- ДПТНЗ «Вінницький центр професійно-технічної освіти переробної промисловості»;
 - Вінницький обласний інститут післядипломної освіти педагогічних працівників.




Срібна медаль:

- Вище професійне училище № 42 м. Погребище;
- Дошкільний навчальний заклад № 35 м. Вінниці;
- Ліцей Козятинської міської ради;
- ЗНВК «Школа – інтернат - гімназія» ім. В. Підгорбунського Козятинської районної ради»;
- Дошкільний навчальний заклад № 27 м. Вінниці.




Бронзова медаль:

- Вище професійне училище № 41 м. Тульчин.
- «Навчально-виховний комплекс: загальноосвітня школа І – ІІІ ст.- гімназія №6 м. Вінниці».
Нагороди та дипломи, що засвідчують перемогу, навчальним закладам вручали Міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник та Президент Національної академії педагогічних наук Василь Кремінь.











Вінниця. Відомі постаті

Відомі постаті, пов'язані з Вінницею :




  • Богун Іван — козацький полководець;
  • Береговий Георгій Тимофійович — фронтовий льотчик і космонавт, двічі Герой Радянського Союзу, почесний громадянин Вінниці;
  • Бортняк Анатолій Агафонович — український поет. Член Спілки письменників України з 1965 року;
  • Пирогов Микола Іванович (1810-1881) — засновник сучасної військово-польової медицини та анестезії;
  • Коцюбинський Михайло Михайлович — відомий український письменник;
  • Коцюбинська Михайлина Хомівна — український філолог та літературознавець;
  • Таращук Петро Всеволодович — відомий український перекладач (переклав більше 40 книг популярних європейських письменників);
  • Ковальчук Олександр Михайлович — xудожник декоративно-прикладного мистецтва. Член Національної спілки художників України;
  • Кошка Петро — легендарний матрос-розвідник, учасник Кримської війни, народився в с. Ометинці (Заметець) Немирівського району Вінницької області;
  • Нижник Ілля Ігоревич (27 вересня 1996, Вінниця) — український шахіст, гросмейстер (2011);
  • Стельмах Михайло Панасович — український радянський письменник;
  • Альтман Натан Ісайович (1889-1870) — російський художник-кубіст;
  • Янголь Олексій Григорович — заслужений художник України;
  • Кашпіровський Анатолій Михайлович — психотерапевт, який став відомим у 1989 році, завдяки т. н. «телесеансам психотерапії»;
  • Прусс Валерій Валентинович — український артист, Народний артист України;
  • Митрополит Макарій (Свистун);
  • Ратушна Лариса Степанівна (Ляля Ратушна) — у роки війни учасниця Вінницького підпілля, Герой Радянського Союзу;
  • Паоло Фонтана (1696-1765) — відомий волинський архітектор доби бароко (у Вінниці створив Костьол оо. Домініканів - нині Спасо-Преображенський собор (Вінниця);
  • Артинов Григорій Григорович (1860-1919) — вінницький архітектор;
  • Голіцинський Клавдій Миколайович — підполковник Армії УНР;
  • Коновкін Валерій Георгійович — полковник Армії УНР ;
  • Порошенко Петро Олексійович — сучасний український державний діяч, меценат;
  • Шаповал Олександр Юрійович — велогонщик;
  • Лисенко Анатолій Григорович — радянський і російський телеведучий;
  • Шварцзойд Сергій Юрійович — український сценарист;
  • Кобленко Вікторія — нідерландська актриса, телеведуча та коломніст;
  • Чайковський Петро Ілліч — композитор зі світовим визнанням;
  • Якерсон Семен Самійлович — сотник Армії УНР;



Вінницька область. Основне

Вінницька о́бласть — область у Центральній Україні. Утворена 27 лютого 1932 року. Обласний центр — місто Вінниця. Розташована на правобережжі Дніпра в межах Придніпровської та Подільської височин.

Має найбільше сусідніх областей серед всіх областей країни. На заході межує з Чернівецькою та Хмельницькою, на півночі з Житомирською, на сході з Київською, Кіровоградською та Черкаською, на півдні з Одеською областями України та з Республікою Молдова, в тому числі частина кордону приходиться на невизнане Придністров'я.
Станом на 5 грудня 2001 року, на час останнього перепису, населення Вінницької області складало 1 млн 772,4 тисяч чоловік, з них 818,9 тисяч - міське, 953,5 тисяч — сільське. Кількість сільського населення є найбільшою серед областей України. В області проживають представники 92 національностей, серед яких 91,5% становлять українці, 5,9% - росіяни, 1,4% - євреї, 0,4% - поляки, 0,26% - білоруси, 0,2% - молдавани.









Найбільшими містами області є Вінниця (356,6 тисяч жителів), Жмеринка (37,2 тисяч), Гайсин (35 тисяч),Могилів-Подільський (33,2 тисяч), Хмільник (27,9 тисяч), Козятин (27,6 тисяч), Ладижин (23,8 тисяч), Калинівка (19 тисяч), Бар (17 тисяч).


Вінницька область багата нерудними корисними копалинами. Господарське значення мають родовища каолінів і будівельного каменя. Найбільші з них — Глуховецьке родовище каоліну, Турбівське родовище каоліну, Великогадомінецьке родовище каоліну. На території області виявлено близько 50 родовищ гранітів, гнейсів, піщанників, найбільші з них, - Витавське, Гніванське, Стрижавське, Жежельовське. Є також родовище фосфоритів (Жванське), крейди, гіпсу, глин, піску.

В агропромисловому комплексі функціонує понад 850 агроформувань на основі приватної власності на землю. Крім цього діють 1240 селянських (фермерських) господарств. Площа сільськогосподарських угідь складає понад 2 млн.гектарів. Родючість ґрунтів в середньому по області складає 60-65 одиниць (за 100 - бальною шкалою). За обсягом валової продукції сільського господарства область займає провідне місце в Україні. Питома вага рослинництва – 61%, тваринництва – 39%. З кожним роком збільшуються посівні площі під зернові культури і в першу чергу – озиму пшеницю, ячмінь, соняшник, кукурудзу, гречку, просо і цукровий буряк. Валовий збір зерна за останні два роки зріс майже на чверть, середньорічний урожай складає 1650 тонн.

Моя Україна

Моя Україна




Блог "Моя Україна" розроблено з метою ознайомлення користувачів із рідною державою та її адміністративним устроєм зокрема.



До Вашої уваги пропонуються не лише сухі факти, а й цікаві відомості, визначні особи, фото та відео.



Єдиним розробчиком, організатором та адміністратором блогу
"Моя Україна" є
Буравкова Марія Олександрівна.